Cunoscută și sub denumirea de Pana cocoșului, Aspidistra elatior este o plantă perenă cu înălțimea de aproximativ 0.5 metri, decorativă prin frunze. Aspidistra nu are tulpină, iar frunzele sale verzi, ovale și lucioase cresc direct din rizom. Este o plantă ușor de întreținut în apartament, cu o creștere lentă pe o perioadă mare de timp.
Plantare
Înmulțirea aspidistrei se realizează cel mai simplu prin divizarea tufei. Această operațiune se face primăvara, odată cu transplantarea într-un ghiveci mai mare.
Aspidistra preferă solurile nisipoase sau cleioase, fertile și cu un drenaj foarte bun.
Condiții de mediu
Pana cocoșului crește cel mai bine în umbră sau semi-umbră, fiind potrivită ca și plantă de cameră. Iarna, planta poate fi menținută pe balcon doar dacă temperatura este de peste 5⁰C.
Îngrijire
Aspidistra este pretențioasă în privința umidității. Necesită o cantitate mare de apă administrată lent, eventual în două etape, în cursul dimineții. După udare, se aruncă apa care rămâne în vasul colector, pentru a nu cauza putrezirea rădăcinilor.
Planta trebuie curățată periodic, îndepărtând orice frunze sau flori uscate, dar și plantele mai mici, pentru a promova dezvoltarea viguroasă.
Fertilizatorii lichizi se administrează diluați în apa de udat, o dată pe lună, în perioada caldă.
Atunci când frunzișul a depășit diametrul vasului, este timpul ca aspidistra să fie transvazată. Atunci când introduceți planta în noul ghiveci, aveți grijă ca rădăcinile să fie orientate în toate direcțiile în mod egal. După ce acoperiți baza de implantare cu pământ, udați din abundență, până când vedeți apa în vasul colector.
Boli și dăunători: Păduchi lânoși, păduchi țestoși și păianjeni roșii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu