Lista mea de bloguri

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Clivia

Originara din regiunile cu climat subtropical ale Africii de Sud, Clivia este unul din cei mai populari crini de camera. A fost introdusa in Anglia in 1852 si poarta numele ducesei de Northumberland, lady Charlotte-Florentine-Clive, guvernanta a reginei Victoria. 
Clivia creste in forma de tufa scurta si deasa. Tulpina e scurta si mult ingrosata iar din mijlocul frunzelor lungi, liniare, late, de culoare verde inchis, lucioase si asezate in evantai, apar tulpini florale foarte viguroase, de 30-60 cm inaltime, care poarta in varf un buchet de flori (12-15) asemanatoare celor de crin rosu-oranj, monocolore sau cu centrul galben.



Specia Clivia miniata are flori mai mari, mai deschise, colorate mai intens si orientate in sus.

La Clivia nobilis florile sunt mai pale si orientate usor in jos, ca niste clopotei.

InflorireClivia infloreste la inceputul primaverii, uneori iarna. In timpul iernii are nevoie de o perioada obligatorie de repaus (6-8 saptamani), foarte importanta pentru o inflorire regulata. In aceasta perioada planta se tine intr-un spatiu racoros, la 8-10º C, se uda foarte putin si nu i se administreaza ingrasaminte.
ClimatNecesita lumina multa, dar vara se fereste de soare puternic. Temperatura optima pentru crestere in inflorire este de 18-20º C. Udarea se face cu moderatie. Atentie, excesul de apa produce putrezirea plantei! Daca iarna se tine la cald si se uda regulat, nu infloreste!


Substratul de cultura poate fi un pamant de gradina cu adaos de pamant de frunze si nisip.

Vara i se administreaza ingrasaminte la 2-3 saptamani, in concentratie de 0,2%. Daca e posibil, planta se va tine vara in gradina, la semiumbra.

Inmultirea se face prin separerea lastarilor care se dezvolta la baza plantei si care sunt capabili sa infloreasca dupa 2-3 ani de cultura. Despartirea se face primavara, dupa inflorire.



Transplantarea se face primavara, la 3-4 ani, si anual i se inlocuieste pamantul la suprafata. Pentru o buna inflorire, e bine sa fie cultivata in ghivece mai mici. Succes
!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu