Lista mea de bloguri

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Calathea

Este foarte decorativa prin frunze. In cultura exista numeroase specii si varietati cu frunze colorate in nuante de grena, verde, alb, galbui etc., lucioase sau catifelate, de marimi si forme variate. 

Formeaza in general tufe dese. Tulpina, scurta, este subpamanteana (rizom), iar radacinile sunt fine. Tecile frunzelor creeaza uneori impresia de tulpina. Speciile de Maranta au lastarii usor taratori si sunt de talie mai mica. Florile sunt si ele uneori decorative, grupate in forma unui spic sau palnie. 



Calathea vegeteaza continuu. Trebuie sa i se asigure in permanenta un loc cald, iarna temperatura sa nu scada niciodata sub 16 grade Celsius. Are nevoie de multa umiditate atmosferica. Daca aerul e foarte uscat si cald si i se da in permanenta apa in sol, frunzele vor fi mereu uscate si innegrite pe margine. Optimul de temperatura este 18-25 grade Celsius. Iubeste semiumbra. Nu se va plasa niciodata in bataia directa a razelor soarelui. 



Cultivare: 

Calathea creste bine intr-un ambient umed, la umbra si la temperaturi nu mai mici de 18 grade Celsius. Daca radacinile au ocupat ghiveciul, replantarea se efectueaza in martie, in perioada de repaus vegetal. Pentru aceasta operatie, folositi un compost dens, imbogatit cu elemente nutritive. 

Din aprilie pana in septembrie, udati-o abundent, zilnic. Pentru a produce mai multa umiditate, stropiti planta cu apa sau asezati-o pe o tava plina cu pietris ud. In aceasta perioada, administrati-i ingrasaminte lichide la fiecare 2-3 zile. 

Chiar si toamna si iarna, umbra si umiditatea aerului sunt fundamentale; in aceste anotimpuri, planta nu trebuie udata abundent, ci doar atat cat sa se mentina pamantul umed. 



Reproducere: 

Inmultirea se face prin divizarea plantelor care au crescut suficient. La sfarsitul lui martie sau in aprilie, puteti diviza planta si transfera segmentele de rizomi in acelasi compost ca cel indicat pentru plantele adulte. Tineti-le la umbra, intr-un ambient foarte umed, si udati-le cu grija. 



Pericole si precautii: 

Asemanator tuturor plantelor originare din padurile tropicale, Calathea pretinde un ambient umed si lumina "filtrata". Daca frunzele devin palide sau prezinta "arsuri", acestea indica faptul ca planta a fost expusa prea mult direct la soare si, de aceea, trebuie asezata intr-un loc mai aparat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu