Lista mea de bloguri

luni, 17 februarie 2014

Brunfelsia

Genul Brunfelsia cuprinde aproximativ 30 de specii de arbuşti mereu verzi ce pot fi cultivate atât în seră, cât şi în grădină sau în apartament.
În ţările de origine (Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador etc.), Brunfelsia era numită „Manacŕ“. Numele a fost dat de indigenii din Brazilia, după numele celei mai frumoase fete din trib, Manacan, tocmai pentru a scoate în evidenţă frumuseţea florilor pe care le produce această plantă. Brunfelsia era considerată o plantă sacră şi era folosită în ceremoniile speciale. Rădăcina era folosită pentru realizarea unor tincturi împotriva reumatismului sau pentru prepararea unor decocturi pentru tratarea febrei, bronşitelor sau a altor afecţiuni pulmonare. În zilele noastre, în Statele Unite ale Americii, planta este folosită ca diuretic, laxativ sau antiinflamator, în timp ce în Europa este utilizată pentru tratarea artritei, reumatismului, bronşitelor şi febrei.
Plantele din acest gen mai sunt cunoscute şi sub denumirea de „Ieri - azi - mâine“ sau „Dimineaţa - seara - noaptea“, deoarece arbustul are simultan flori colorate în trei nuanţe: violet, violet deschis şi alb. Florile se deschid în culoarea violet pentru ca apoi, pe o perioadă de câteva zile, să îşi schimbe culoarea în violet deschis, iar înainte de ofilire să devină albe. Brunfelsia este o plantă care produce un număr impresionant de flori, începând de primăvara şi până la sfârşitul verii. Florile sunt relativ mici, asemănătoare ca formă cu panseluţele şi apar pe toată suprafaţa arbustului. Frunzele sunt fine, de 8- 16 centimetri lungime, de culoare verde pe partea superioară şi verde pal pe interior. Particularitatea şi frumuseţea deosebită a acestei plante constau în faptul că florile îşi schimbă culoarea de la o zi la alta. Arbustul poate ajunge la o înălţime de 2,4 metri atunci când este cultivat în natură şi poate avea un diametru cuprins între 0,6 şi 1,5 metri.
 
Îngrijire
Brunfelsia iubeşte zonele luminoase, însă nu trebuie expusă în mod direct razelui soarelui, mai ales în perioadele calde ale anului. Primăvara şi vara, planta poate fi ţinută în exterior, într-un loc în care să primească suficientă lumină dimineaţa şi seara, dar unde să fie protejată de căldura amiezii. Brunfelsia trebuie protejată de frig, astfel că iarna ghivecele trebuie mutate în casă sau într-o seră, într-un loc luminos, dar nu foarte cald.
În perioada de înflorire, trebuie udată cu regularitate, evitând să lăsaţi pământul din ghiveci să se usuce între o udare şi alta. În lunile de iarnă, frecvenţa udărilor poate fi redusă, însă fiind atenţi ca solul să rămână mereu umed. După ce apar florile, puteţi administra îngrăşământ lichid pentru plantele cu flori o dată la trei săptămâni.
Pentru o foarte bună dezvoltare, Brunfelsia are nevoie de un teren foarte fertil şi foarte bine drenat. Cel mai bun amestec este format din două părţi pământ lutos, o parte compost de frunze şi o parte nisip.
Pentru a controla dezvoltarea arbustului, acesta trebuie tăiat cu regularitate, astfel încât să nu depăşească o înălţime de 60-90 de centimetri. După ce florile s-au ofilit, ramurile trebuie tăiate la jumătate din lungimea lor. Frunzele trebuie stropite cu apă pentru a creşte alţi lăstari.

 

Boli si daunatori: 
Vestejirea frunzisului se petrece in cazul in care fie a stat mai multe ore in soare direct (deshidratare), fie umiditatea de la radacina a fost in exces. Radacina si baza tulpinii putrezesc in lipsa unui echilibru de udare adecvat. 
Atacul afidelor - se poate controla prin dusuri cu apa calduta sau prin administrarea de insecticide. Recunoasteti atacul dupa substantele lipicioase pe care le lasa pe frunze. 
Defolierea brusca poate fi cauzata de un atac al paianjenului rosu. Se indeparteaza cu acaricide si se previne prin cresterea umiditatii relative in preajma plantei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu