Lista mea de bloguri

sâmbătă, 15 februarie 2014

Guzmania

Guzmania este o planta perena ce face parte din familia Bromeliaceae. Planta in ghiveci este eleganta si in acelasi timp misterioasa prin aspectul frunzelor sale, lungi de 40-60 cm, lanceolate, cu varf ascutit si margini taioase, intr-o singura nuanta de verde sau brazdate de dungi in nuante deschise de crem sau auriu si dispuse la baza in forma de rozeta.Aceasta rozeta se mentine decorativa de la 6 luni pina la 1 an.

Îngrijire

Guzmania necesita o ingrijire speciala.
Planta are nevoie de caldura si lumina in cantitati moderate. Nu o pozitiona la umbra, dar nici sub razele directe ale soarelui.În caz ca apar pete galbene pe frunze este expusa la razele solare directe.Este mai degraba o planta iubitoare de caldura ,deoarece se dezvolta si infloreste foarte bine intre 18 si 24 grade Celsius. Sub 15 grade, planta stagneaza din crestere, iar daca temperatura continua sa scada, poate intra in repaus sau chiar regres, in final decedand.Intre 24 si 30 de grade, planta sufera de caldura dar poate rezista bine daca este pulverizata permanent cu apa calduta.Iarna, planta trebuie lasata intr-o perioada de repaus, cu udari rare, in farfuria de scurgere.
Umiditatea constanta este o conditie de baza pentru ca planta sa se dezvolte bine. Este de preferat ca apa folosita la udarea plantei sa fie apa de ploaie, deoarece este mai putin dura si Guzmania prefera apa foarte putin calcaroasa. In caz contrar, apa cu care se uda Guzmania este preferabil sa fie fiarta sau sa se utilizeze un decalcifiator. Este esential ca farfuria ghiveciului sa contina apa in permanenta. Este recomandat sa stropesti frunzele cu apa o data pe zi, cu ajutorul unui pulverizator.
Excesul de umiditate in sol este periculos. Daca observati ca pe radacinile din partea inferioara a rozetei apar pete negre, se intrerupe imediat udarea. O atmosfera foarte uscata o va afecta foarte mult, planta putand chiar sa moara. De aceea este recomandat ca planta sa aiba destula apa in corola, in special in timpul verii. Daca observati ca pe frunzele plantei apar pete, este recomandata udarea prin pulverizare usoara in fiecare zi
 La cultivarea Guzmaniei se va folosi un substrat foarte afanat pe baza de turba si nisip, cu adaos de mranita usoara sau compost de frunze.
Deoarece Guzmania este printre putinele plante de interior care pot fi mentinute in conutinua vegetatie, este necesar fertilizarea ei din martie pina in septembrie, la interval de 15-20 de zile se va aplica in apa de udare un ingrasamint lichid(ingrasamint pentru orhidee).

Înmulțire

Aceasta planta este foarte interesanta prin felul de a se reproduce.Dupa perioada de inflorire aceste plante mor,dar produc lastari (puisori)care trebuie sa fie replantati si anul urmator sa infloreasca(sau al 2-3-lea an).Dupa ce rozeta s-a ofilit(petalele isi schimba culoarea in maroniu),se taie la 5 cm de la baza.Iar puiul ce se va dezvolta din planta-mama cind v-a ajunge la inaaltimea de13-15 cm se va transplanta in alt vas.
Planta aceasta are nevoie de un vas lat dar nu inalt.
O alta medoda de inmultire consta in plantarea semintelor la cald, primavara.




Boli si daunatori

Daca aceasta planta va fi ingrijita corect ea nu va avea boli sau daunatori.
Totusi printre daunatori se numara melcii si paduchii cu scut,combaterea lor se va face cu insecticid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu