Lista mea de bloguri

vineri, 14 februarie 2014

Ficus

Ficus elastica  este o plantă viguroasă, cu frunze mai mari si mai rotunjite. Frunzele lucioase, pletoase, sunt lungi de până la 30 cm şi au o nervura mediană pronunţata. Bine îngrijit, poate atinge in ghiveci înălţimea de 3 m. Nu face fructe pana la vârsta de 30 de ani. Aveti mare grijă când curăţaţi frunzele tinere; sunt foarte fragile, iar cicatricele căpătate sunt definitive. Tulpina principală are tendinţa de a creşte drept, fară ramificaţii, dar dacă vârful de creştere este rupt, planta se va ramifica.

Intretinere:

Ficusii nu sunt prea pretenţioşi şi toate speciile au o viaţa lungă, unele ajungând chiar la vârste venerabile dacă sunt bine îngrijite. Lumină multă sau potrivită; o uşoară expunere la soare nu le dăunează. Temperatura minimă iarna: 10°-13°C; în restul anului, temperatura normală a camerei. Lăsaţi substratul să se usuce pe două treimi din adâncime înainte de a uda ficuşii. Nu-i udaţi mai mult. Aplicaţi un îngrăşământ lichid diluat, primăvara şi vara, la interval de 2 săptămâni, Pentru curăţarea frunzelor mai mici sau acoperite cu peri fini, pulverizaţi-le cu apă. Frunzele mari se şterg periodic de praf cu buretele umed. Pentru a nu le vătăma, în timp ce le ştergeţi ţineţi-le cu cealaltă mână.

Expunere:

Lumina indirecta. Factorul determinant al creşterii armonioase a ficusului este lumina. Suporta soarele direct vara, poate sta afara dar se preferă poziţiile mai semiumbrite deoarece excesul de lumină ca şi cel de temperatura, de umiditate sau curenţii duc la stagnări în creştere. Alternarea bruscă o luminii puternice cu a celei mai slabe, ca şi curentul pot provoca căderea masiva a frunzelor.

Temperatura:

Temperatura optimă pentru menţinerea calităţilor plantei este de 18-20°C. Iama, trebuie să i se asigure minimum 12-13°C. Ficusul este foarte sensibil la variaţiile bruşte de căldură care constituie cauza căderii rapide a frunzelor. In general, este bine ca temperatura să nu scadă sub 15°C.

Udare:

Excesul de apa este mult mai nociv decat lipsa acesteia. larna, puneti 1 I de apa saptamanal, la o planta de 1 m inaltime. Intre 2 udari, substratul trebuie sa fie uscat deasupra. Vara, udati-I de 2-3 ori pe saptamana, in functie de temperatura. Evitati ghivecele cu rezerva de apa.

Boli:

Dacă i se taie tulpina sau i se rup frunzele, din rană curge seva ca un latex. Aceasta poate fi oprită aplicând pe rană pudră de cărbune vegetal sau scrum de ţigară. Frunzele aplecate, părând lipsite de viată, care se îngălbenesc treptat, sunt un semn că planta este udată excesiv.

Daunatori:

Plantele mai bătrâne pot fi atacate de păduchi-linosi. Păduchii-ţestoşi pot deveni o problemă dacă nu sunt combătuţi; verificaţi regulat tulpinile şi frunzele - mai ales pe partea inferioară . Fumaginia se răspândeşte repede pe frunze, formându-se pe secreţiile păduchilor-ţestoşi. Pentru a o înlătura, ştergeţi frunzele cu o soluţie de săpun.


Conditii de iernare:

Planta trebuie ţinută iarna în camere luminoase, iar vara se va feri de soarele prea puternic din timpul prânzului. Numărul de frunze scade cu până la 40% în condiţii de umbră comparativ cu un spaţiu bine luminat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu