Lista mea de bloguri

sâmbătă, 8 februarie 2014

Dieffenbachia

Dieffenbachia este o planta de interior, spectaculoasa prin volum si coloritul frunzelor. Originara din padurile tropicale ale Americii si Africii, este prezenta din ce in ce mai des ca planta de decor in casele noastre si in spatii publice.
Conditii de mediu
Avand in vedere originea ei, Dieffenbachia se va dezvolta bine intr-o atmosfera calda si umeda: vara suporta bine temperaturile de pana la 25 grade, iarna aproximativ 15-20 grade.
Iubeste lumina, in lipsa acesteia frunzele isi vor pierde culorile. Nu suporta, insa, razele directe ale soarelui. Expunerea directa in soare ii va cauza aparitia de pete maronii pe frunze, iar in timp apare riscul sa o pierdem.
Pamantul de ghiveci potrivit pentru Dieffenbachia este pamantul de florarie, sau un amestec facut de noi din pamant de gradina, pamant de frunze, nisip. Trebuie sa fie usor permeabil si bogat in substante nutritive.
Inmultire
Putem inmulti planta prin butasi pe care ii vom pastra circa o luna, pana la prindere, in incaperi calde (28 grade), in ghivece cu un amestec de turba si nisip.
1
2
3
Ingrijire
Fiind o planta iubitoare de umiditate este important felul in care o vom uda. Vara, pe caldura o putem uda chiar de doua ori pe zi. Totusi trebuie sa fim atenti ca intre doua udari sa lasam pamantul sa se usuce putin la suprafata, nu ii prieste un pamant cu exces permanent de apa, radacinile vor avea de suferit. Este importanta si umiditatea din camera, de aceea ii vom pulveriza frunzele saptamanal. In timpul iernii o vom uda mai rar.
Periodic ii vom curata frunzele cu un prosopel moale si umed pentru a le reda stralucirea.
In primii ani, cand planta este tanara ii vom schimba ghiveciul in fiecare primavara cu unul putin mai mare si cu pamant proaspat. Dieffenbachia creste relativ repede in conditii bune de mediu si va ajunge sa arate ca un mic arbust cu o coroana bogata de frunze frumos colorate. In acest moment nu mai este necesara transplantarea anuala; ii putem schimba numai pamantul de la suprafata.
Полив
Atentie: Seva plantei, rezultata dupa ruperi sau taieri este foarte toxica. In acest caz, dupa diversele operatii facute asupra ei e necesar sa ne spalam bine pe maini.
Totodata trebuie sa avem grija sa ii alegem un loc de amplasare la care sa nu aiba acces copiii si nici animalele de casa.
Boli si daunatori
Daunatorii la care aceasta planta este extrem de sensibila sunt paduchele de frunze, paduchele cu scut si paianjenii. Distrugerea frunzelor poate fi provocata de nivelul scazut de luminozitate sau de razele directe ale soarelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu