Lista mea de bloguri

vineri, 7 februarie 2014

Calceolaria sau Pantoful Doamnei

Planta interesanta si totodata decorativa prin forma bizara a florilor si coloritul variat pe nuante de roz, rosu, galben, adesea tigrate cu pete sau puncte mai inchise, Calceolaria este originara din regiunile temperate din America Centrala, America de Sud.

Genul Calceolaria cuprinde circa 300 de specii foarte diferite, erbacee sau lemnoase, anuale, bianuale, sau perene.

Calceolaria infloreste spre sfarsitul iernii si primavara, dupa 7–8 luni de la insamantare. Durata florilor pe planta este scurta (1-1,5 luni). Calceolaria pretinde lumina multa, umiditate redusa in pamant si o foarte buna aerisire. Pamantul trebuie sa fie bogat in subsatante nutritive si cu un pH neutru.

Calceolaria se multumeste iarna cu numai 10–12 C pentru a inflori, ea fiind o planta de sera rece. Insa este sensibila la ger si deasemenea nu-i plac temperaturile prea ridicate. 

Planta se inmulteste prin seminte si foarte rar prin butasi. Semintele se seamana vara, din iunie pana in august, in ladite intr-un pamant foarte usor format din pamant de frunze si nisip.
Semintele nu se acopera cu pamant ci numai cu sticla si hartie si se uda regulat prin infiltratie. Rasarirea se produce in circa 10 zile la 18-20 C. Cand au 4–5 frunze bine formate, se planteaza in ghivece cu diametrul de 8–10 cm.

Pe perioada de vara, rasadurile se tin intr-un loc usor umbrit. In general, Calceolaria se uda moderat ferindu-se pe cat posibil frunzele de apa, iar din momentul aparitiei florilor, apa se aplica numai direct pe pamant. 

Este recomandata utilizarea unui ingrasaman lichid odata la 15 zile. Aceasta planta are nevoie de o umiditate constanata pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea florilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu