Lista mea de bloguri

sâmbătă, 15 februarie 2014

Chamaedorea

Chamaedorea, unul dintre palmierii cel mai usor de crescut, este o planta ideala pentru interioarele orientate catre nord-vest.
Chamaedorea are un aspect gratios, fiind o planta ideala pentru interior. Planta nu agreeaza soarele, adaptându-se bine in locuri mai putin luminate. Totusi, lumina indirecta este necesara. Pentru a determina daca lumina este suficienta, se poate face urmatorul test: daca se poate citi confortabil o carte doar la lumina naturala a locului ales, atunci o planta de genul acesteia poate supravietui acolo. Nu se va dezvolta daca se administreaza ingrasamânt mult. De asemenea, trebuie verificata umiditatea solului inainte de a uda planta. Veti vedea ca perioada de timp dintre udari difera in functie de anotimp si vreme.
Plantele isi iau apa in functie de diversi factori externi (lumina soarelui, temperatura). Daca planta este la lumina slaba, asigurati-va ca solul este uscat la suprafata inainte de a-l uda din nou. Pentru a-l verifica, cercetati solul cu degetul la 5-8 cm adâncime. Daca solul este umed, nu-l udati, daca este uscat moderat este timpul sa-l udati. Când il udati, puneti apa pâna când aceasta curge prin gaurile de evacuare. Dupa aceasta indepartati apa din farfurie pentru a nu fi absorbita suplimentar.
Chamaedorea trebuie sa aiba umiditate. In mediul lor natural au umiditate mare. De obicei, in cladiri, nivelul umiditatii este atât de scazut, incât vârfurile frunzelor devin maronii. Pentru a creste umiditatea in jurul plantelor, stropiti frunzisul generos si des cu apa calduta, curata. Alta optiune este utilizarea unei tavi cu pietris. Aceasta poate fi o farfurie mai mare umpluta cu pietricele in care se pune apa. Nivelul apei trebuie sa fie dedesubtul fundului ghiveciului. Apa se va evapora de pe suprafata pietrisului, adaugând umiditate in aerul din jurul plantei.
Infestarea cu insecte poate deveni foarte repede o problema. Verificati-va plantele in mod regulat, pentru insecte (pânze de paianjen, frunze lipicioase sau patate). La primul semn de infestare, contactati specialistii pentru plante de interior. Este important ca problema care afecteaza starea de sanatate generala a plantei sa fie descoperita repede. Cel mai frecvent intâlnite insecte la Chamaedorea sunt paianjenii. Acestia sug seva plantei si apoi secreta o substanta lipicioasa pe suprafata plantelor. Este numita „roua de miere“. La o infestare grava, aceasta substanta va picura pe frunzele inferioare, pe covor si pe mobila. Paianjenii sunt insecte micute care tes pânze foarte delicate pe partea inferioara a frunzelor. Sunt vizibile cu o lupa de mâna. Spalarea sau pulverizarea regulata a frunzisului cu apa calduta va preveni sau minimiza problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu