Lista mea de bloguri

vineri, 7 februarie 2014

Kohleria sau clopotelul australian

Kohleria sau clopotelul australian este o planta mult admirata pentru florile sale deosebite in forma de clopotel colorate in nuante intense, desi putini ii stiu denumirea.
Originara din America centrala si de Sud, kohleria este o planta erbacee,care creste pana la o inaltime de 20-30 cm dar se dezvolta foarte bine si in ghivece suspendate. Frunzele sunt usor alungite, in nuante de verde si uneori rosiatice pe verso in functie de varietate. Atat frunzele cat si florile sunt acoperite cu perisori catefelati pe toata suprafata.
Florile au forma de clopotel de 3-4 cm, orientate in jos, cu 5 petale intens colorate in nuante de la rosu intens, grena, roz, violet presarate cu picatele si apar de obicei in varful plantei la axilele frunzelor. Planta infloreste incepand de primavera devreme pana toamna tarziu. Daca ii asigurati conditii propice, kohleria poate inflori si iarna.
Изображение
Kohleria nu este o planta pretentioasa. Iubeste lumina iar pentru o inflorire abundenta, planta are nevoie de cateva ore de soare pe zi. O iluminare insuficienta face ca planta sa creasca subtire si inalta, cu frunze rare anemice si fara flori. Desi rezista si la temperaturi de pana la 30 grade Celsius, cel mai recomandat este mentinerea a 20-25 grade Celsius pentru perioada de vegetatie. Iarna planta intra in perioada de repaus, rizomii pregatindu-se pentru urmatorul ciclu vegetativ.

Kohleria suporta multe tipuri de sol atat timp cat solul respective este bine drenat. Udarea se face regulat si moderat.  Vara va cere mai multa apa din cauza caldurii si a bogatiei de frunze si flori, dar in acelasi timp tineti cont sa nu faceti exces fiindca planta moare.

Inmultirea se face prin rizomi destul de dezvoltati care au 2-3 muguri sau prin butasi de varfuri. Este de preferat ca aceasta operatiune sa se faca in perioada calda a anului, conditiile pentru inradacinarea noii plantute fiind umiditatea ridicata si lumina.
Изображение
Изображение
O atmosfera mai uscata in incapere poate duce la rasucirea frunzelor iar florile se ofilesc mai repede; aerul uscat favorizeaza si aparitia paianjenului rosu. Spre deosebire de violeta de parma, kohleria este cu mult mai rezistenta la fainare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu