Lista mea de bloguri

duminică, 16 februarie 2014

Impatiens sau Sporul Casei

Impatiens, planta nerabdarii
O floare de interior, adorabila, care teoretic ar reusi sa aduca relaxarea celui care o priveste, Impatiens este o floare atractiva pentru orice persoana iubitoare de plante de interior.

Genul contine aproximativ 850–1,000 de specii. Din acestea, cel mai popular specimen este Impatiens Wallerana, cu o multime de soiuri si varietati, cu flori viu colorate, petale complexe si frunze inchise la culoare. Sunt plante “pentru” apartament unde rezista fara prea multa lumina, ba chiar se simt mai bine in conditii de umbra. Pentru a creste Impatiens este destul de usor, dar trebuiesc luate cateva lucruri in considerare.
Ingrijire:
Impatiens nu este o planta pretentioasa, ba dimpotriva. In functie de specie Impatiens este planta anuala, sau perena. Impatiens Wallerana teoretic este considerata perena, desi in anumite situatii aceasta poate sa moara dupa pierderea fructelor. Rezistenta remarcabila la temperaturile scazute o recomanda ca planta de toamna, fie in interior, fie in gradina unde se simte foarte bine si la 7-10 grade Celsius.
Lumina
Dupa cum spuneam, aceste specii nu au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta. Lumina excesiva ii poate arde frunzele foarte sensibile; toamna o puteti tine in geam pentru ca ea sa creasca, dar vara si primavara este recomandat sa o tineti la distanta de lumina solara.
Apa si umiditate
Poate ca nu este o specie care sa adore lumina, dar umiditatea este preferata. Este ideal sa o udati zilnic pe timp de vara, cat solul sa fie permanent umed. Trebuie sa fim precauti totusi, prea multa apa poate sa provoace pagube foarte mari radacinilor. Frunzele si florile nu trebuiesc udate, fiindca asta va duce la o viata mai scurta si uscarea lor prematura. Atentie! Toamna si Iarna udati mai rar, pana cand solul este relativ uscat; asa veți preveni aparitia mucegaiului sau a ciupercilor la baza plantei.
Solul
Impatiens se descurca bine in solul normal, pentru flori. Nu este recomandat sa folositi fertilizant sau compost pentru ele totusi, pentru ca Impatiens are tendinta sa se dezvolte la intuneric, si cu folosinta fertilizantului, planta poate sa creasca excesiv, frunzele sufocand abilitatea de a mai produce flori. Mai problematic este ca prin folosirea compostului, contribuiti la aparitia ciupercilor si a mucegaiului.
Temperatura
Nu sunt multe plante cu flori atat de atractive care sa fie iubitoare de frig, totusi, Impatiens este o exceptie. Ea se dezvolta foarte bine la temperaturi de 10-14 grade noaptea si ziua poate fi tinuta la temperaturi de 18-21 de grade. Daca plantati mai multe exemplare pe timp de vara, asigurati-va ca acestea sunt tinute departe de canicula si nu sunt expuse la soare.
Propagare
Impatiens se inmultesc prin seminte, care au nevoie de lumina si caldura pentru a germina (Aprox 20-21 de grade). Semanati semintele in ghivece la o adancime de 3-5 cm si asteptati aproximativ doua saptamani pana cand ies.
Reproducerea prin butasire se face prin taierea ramurilor laterale care sunt gata dezvoltate, acestea sunt puse intr-un amestec de sol, cu nisip unde sunt lasate pana cand vor da radacini. Intre doua saptamani si o luna, noul exemplar va incepe sa dea radacini.
Изображение

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu