Lista mea de bloguri

vineri, 7 februarie 2014

catharanthus

DESCRIEREA PLANTEI:
Tip de planta perena in patria de origine, cultivata in zonele temperate ca o planta anuala.Dimensiuni: planta este stufoasa si mica, de 20-60 cm inaltime.Frunzele: sunt semipersistente,lanceolate, de culoarea verde inchis, stralucitor pe fata superioara si verde mat pe revers. 

Florile:sunt de 3-4 cm, cu 5 petale. Culoarea este variata: alb, rosu, purpuriu lavand. Florile acopera foliajul stralucitor cand planta este la maximum de inflorire. Infloreste abundent din primavara pana in toamna (mai-septembrie).


INMULTIREA: Este bine ca plantele sa se produca in fiecare an, plecandu-se de la seminte sau butasi. Se seamana in ianuarie-martie pentru a se obtine inflorirea spre sfarsitul primaverii.Pentru germinare sunt necesare 26-27 de grade, ea producandu-se dupa 14-21 de zile. Inmultirea prin seminte poate esua daca temperature nu este adecvata. Plantele obtinute se repica, iar in mai pot fi scoase la exterior.Inmultirea prin butasi se realizeaza  tot primavara. 


CONDITII DE CULTIVARE:Solul: substratul de cultura poate fi un pamant de gradina cu adaos de pamant de frunze,turba si nisip. Planta nu este pretentioasa, putand accepta si soluri mai putin fertile.Este esentiala o buna drenare. Expunerea: in loc luminos, la semi-umbra sau soare. In zilele caniculare trebuie insa, umbrita.


Temperatura: moderata in anotimpul cald. Pe timpul iernii ideale sunt temperaturile de 10-15 grade. Nu exista prea multe precizari cu privire la temperatura minima admisa de planta sau sunt foarte diferite. Unele surse dau ca minima temperatura de -10 grade Celsius.Umiditatea/apa: se uda regulat pentru ca pamantul sa fie reavan in  permanenta, cu exceptia perioadei de iarna cand se reduce cantitatea de apa si frecventa udarilor. Poate tolera destul de bine si seceta.


SFATURI DE INGRIJIRE: Vara se ingrasa periodic cu ingrasaminte usor solubile. Este recomandata ciupirea plantelor tinere pentru a stimula ramificarea lor.In acelasi scop se aplica 2-3 tratamente cu Alar 0,2%. Plantele mentinute mai multi ani se taie primavera.

BOLI SI DAUNATORI: este rezistenta la boli si daunatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu