Lista mea de bloguri

vineri, 7 februarie 2014

Dendrobium-Orhidee

Genul Dendrobium cuprinde cateva mii de specii de orhidee, numele acestora simbolizand 
faptul ca sunt epifite (dendro =copac, bios = viata iar numele s-ar traduce prin orhideea
care traieste in copaci).
 
Cele mai cunoscute varietati de dendrobium pe care le puteti gasi pe piata sunt dendrobium nobile  si dendrobium phalenopsis. Nobile are florile mari, albe sau alb cu movuliu iar tulpinile cu delimitari clare intre segmentele bulbilor. Florile apar la insertia frunzelor iar inflorirea este determinata de diferentele de temperatura intre zi-noapte pe care le vom  induce toamna pentru a stimuli formarea butonilor florali.














Pentru ca dendrobium nobile este originar din zona musonica, acesta va aprecia temperaturile moderate (undeva intre 15-21°C  iarna, minima nocturna putand ajunge si la 10°C) in timp ce 
dendrobium phalenopsis ce vine de la tropice are nevoie de temperaturi mai ridicate (minima nu trebuie sa scada sub 16-17°C).
Dendrobium are nevoie de lumina puternica; pamantul din ghiveci trebuie lasat sa se usuce putin intre udari, atunci cand orhideea nu este in floare.
Planta prefera compostul bine aerisit, format fie din fibre de feriga sau copac, fie pe baza de scoarta de copac si turba. Indiferent de compostul folosit, acesta trebuie sa fie aerisit, usor si sa nu se stranga in jurul radacinilor. Radacinile de orhidee Dendrobium nu tolereaza pamantul ud, imbibat cu apa; aceasta situatie duce inevitabil la putrezirea radacinilor. Stropirea ocazionala a foliajului cu apa ajuta la mentinerea umiditatii, mai ales in zilele toride. 
Подготовка дренажа для орхидей
Отделение детки дендробиума
Schimbarea ghiveciului la orhidee se face o data la doi ani, primavara, dupa ce a inflorit, sau cand incepe sa dea lastari noi (cand iese din perioada de repaus). Folositi un amestec de 10 parti scoarta de copac fin maruntita si 1 parte compostpentru orhidee, pentru ghivece mai mici.
Planta poate fi tratata cu fertilizator (25-9-9), pe toata perioada anului, intr-o concentratie de 1 lingurita la 3,8 litri.

Отделенные детки дендробиума 










Dendrobium poate fi inmultita prin butasi prelevati din tulpinile batrane (taiati dintre sectiuni) si asezati in compost proaspat, uscat. Planta se va ezvolta in curand de la noduri.
 Dendrobium este una din putinele tipuri de orhidee care infloresc din pseudobulbi/tulpini si pe lastarii tineri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu